O rasie Highland Cattle

Osiągi rasy Highland Cattle:

Żeńskie
Wysokość : 110-120cm
Ciężar : 400-580kg
Ciężar urodzenia : 22kg
Ciężar w 365 dni : 190-250kg
Dzienny przyrost : 750g


Męskie
Wysokość : 125-135cm
Ciężar : 650-750kg
Ciężar urodzenia : 25kg
Ciężar w 365 dni : 220-300kg
Dzienny przyrost : 750g


Budowa ciała: niskie; kształt długi, prostokątny; krótka głowa, szerokie czoło; duże, ostre rogi

Kolor: regularnie jasny do ciemny brąz, rzadziej białe i czarne, zdarza się ciemne pręgowanie, są jednokolorowe

Sierść: wyjątkowo długa

Właściwości: wyjątkowa odporność, całoroczne trzymane na zewnątrz, bardzo znikome zapotrzebowania paszowe, długa żywotność, bezproblemowe cielenie także przy silnych mrozach, wyjątkowo wysoka jakość mięsa i spokojny charakter.

Pochodzenie: rasa rozwinęła się w północnej Szkocji i okolicznych wyspach. Na właściwości tej rasy, która istnieje już w niezmienionej formie około 200 lat wpłynął tamtejszy ostry klimat.
Te zwierzęta nadaje się także bardzo dobrze do pielęgnacji środowiska.
Całoroczne trzymanie na pastwiskach, odmowa na procesy tuczeniowe dają wybitne przesłanie na wysokowartościową jakość mięsa. Ich mięso jest absolutnie naturalne powoli rosnące, marmurkowate i drobno włókniste.

„Kto szuka to wyjątkowe je mięso Highland Cattle”
Celem hodowli rasy Highland Cattle jest otrzymywanie wysokiej jakości mięsa, wysoka odporność, pielęgnacja środowiska.

Historia rasy.

Pierwszymi mieszkańcami Szkocji byli myśliwi-zbieracze w mezolicie.
Pozostawili po sobie naczynia i szczątki szkieletów. W okolicach roku 4500 p.n.e. pojawiły się neolityczne ludy rolnicze. Wypalali oni lasy, by uzyskać teren pod hodowlę. W głębi lądu rozwijało się rolnictwo powiązane z hodowlą, a na wybrzeżu i na wyspach – rybołówstwo. Epoka brązu zaowocowała powstaniem mieczy i tarcz (ok. 1000 r. p.n.e.). Wraz z pojawieniem się broni nastała epoka ciągłych walk. Budowano forty na wzgórzach i osady na wyspach. Wiele budowli zachowało się do dzisiejszych czasów.
Kiedy około roku 400 p.n.e. napłynęła do Szkocji fala Celtów z południa, wojny o bydło i ziemie jeszcze bardziej się wzmogły.

Potem nastał okres rzymski, Juliusz Cezar po raz pierwszy najechał na Wyspy Brytyjskie w roku 55 p.n.e., natomiast ich podbój rozpoczął w 43 r. n.e. Rzymianie byli, ludźmi uczonymi. Ptolemeusz, żyjący w II wieku, sporządził pierwszą mapę Szkocji. Uważa się, że Rzymianie opuścili Szkocję ok. 450 r. IV wiek wiąże się z przybyciem najeźdźców z Irlandii, zwanych Szkotami. W 800 r. zaczęły się ataki skandynawskich Normanów, którzy zajmowali północne i wschodnie wyspy. Plemiona zamieszkujące Szkocję połączyła religia - chrześcijaństwo. Kenneth MacAlpine, syn piktyjskiej księżniczki, zjednoczył państwo Szkotów i Piktów. W 834 r. powstała Alba, zwana w późniejszych czasach Scotią. Tak narodził się kraj zajmujący północną część Brytanii, a na jego terenach wzięła początek rasa Highland Cattle.Bydło rasy szkockiej górskiej jest jedną z najstarszych opisanych ras bydła. Wzmianki o niej można znaleźć w XII-wiecznych źródłach pisanych, zaś archeologiczne dowody jej istnienia pochodzą już z VI wieku, co czyni ją jedną z najstarszych w nowożytnej historii ras bydła.

O rasie

Owa rasa jest krzyżówką rasy rudej i czarnej, a obecnie koloryt sierści jest szeroko urozmaicony. Charakteryzując szkockie bydło górskie należy podkreślić jego wielką urodę – różnobarwne, długie owłosienie i imponujące rogi, noszone zarówno przez byki, jak i przez krowy. Rogi samców są zasadniczo grubsze i groźniejsze, gdyż rosną równolegle do podłoża, w więc prosto w kierunku ewentualnego napastnika. U krów zaś wyrastają łagodnym łukiem ku górze, osiągając imponującą rozpiętość do 1,5m pomiędzy końcami. Poza tym rogi samic zdradzają niedyskretnie ich wiek. Przy założeniu, że krowa cieląc się po raz pierwszy miała 2 lata i co roku dawała cielaka- wystarczy policzyć pierścienie na jej rogach, dodać dwa pierwsze lata życia i wiek zwierzęcia nie jest już tajemnicą. Bydło tej rasy cechuje się małymi wymaganiami odnośnie pomieszczeń i żywienia, zwierzęta mogą być utrzymywane przez cały rok na pastwisku zachowując bardzo dobrą kondycję i zdrowie. Pokrywa włosowa składa się z długich włosów okrywowych i krótkiej „wełny”. Sierść stanowi warstwę izolacyjną i przeciwdeszczową. Mówi się, że futro Highlandów to tak dobra izolacja, że nawet śnieg leżący pod zwierzęciem nie topnieje. Charakteryzują się bardzo dobrą płodnością i dużą łatwością wycieleń. Cielęta przy urodzeniu ważą 25-35 kg. Krowy cielą się na pastwiskach bez żadnej pomocy, a porodów nie utrudniają nawet zimowe warunki i temperatury poniżej –20°C. Cielenie przebiega bez komplikacji, najczęściej gdzieś na uboczu, bez ingerencji człowieka. Krowy mają wyjątkowy instynkt macierzyński- dbają o swe pociechy z czułością i troską. Matki wyróżniają się dużą opiekuńczością . Szkockie bydło górskie jest rasą długowieczną, często 20-letnie krowy użytkowane są jeszcze rozpłodowo. Bydło szkockie to zwierzęta wytrzymałe- odporne na choroby i kaprysy aury. Przebywają stale na świeżym powietrzu, bez względu na porę roku. Do całkowitego szczęścia potrzebują jedynie schronienia przed wiatrem (wystarczy parę drzew, które jednocześnie będą stanowiły zadaszenie legowiska zimą oraz odrobiny cienia latem.




  • Wybrane zdjęcia: